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Acondicionamiento pre-siembra: una opción para incrementar la germinación de semillas de chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) Agrociencia
Garruña-Hernández,René; Latournerie-Moreno,Luis; Ayala-Garay,Oscar; Santamaría,Jorge M.; Pinzón-López,Luis.
Las semillas de chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) disminuyen su germinación después de periodos de almacenamiento superiores a los 100 d. Los tratamientos de acondicionamiento revigorizan, aceleran y uniforman la germinación de las semillas del género Capsicum. En este estudio se acondicionaron semillas de chile habanero durante 144 h con aireación constante en agua destilada y soluciones acuosas (tratamientos) de: KNO3 al 3 %, polietilen glicol (PEG) a -0.5 MPa, ácido abscísico (ABA) a 10-5 M, y ácido giberélico (AG3) a 400 ppm. Después del acondicionamiento las semillas germinaron en cajas petri y charolas (el testigo fue sembrado sin acondicionar). El diseño experimental fue completamente al azar, con los datos se realizó un ANDEVA y las medias...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ácido abscísico; Ácido giberélico; Capsicum chinense; Emergencia; Nitrato de potasio; Polietilen glicol.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952014000400006
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Algoritmo de Gower na estimativa da divergência genética em germoplasma de pimenta Horticultura Brasileira
Moura,Maria da Cruz CL; Gonçalves,Leandro SA; Sudré,Cláudia P; Rodrigues,Rosana; Amaral Júnior,Antonio T do; Pereira,Telma NS.
A estimativa da variabilidade genética existente em um banco de germoplasma é importante não só para a conservação dos recursos genéticos, mas também para sua utilização no melhoramento de plantas. Os acessos de um banco são estudados com base em descritores quantitativos e qualitativos. Porém, nem sempre esses dados são analisados simultaneamente. O presente trabalho teve como objetivo estudar a divergência genética entre 56 acessos de Capsicum chinense procedentes da Coleção de Germoplasma da Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, com base em 44 descritores morfoagronômicos, 37 qualitativos e sete quantitativos, utilizando-se a análise conjunta baseada no algoritmo de Gower. Utilizou-se o delineamento inteiramente ao acaso, com três...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum chinense; Análise multivariada; Germoplasma; Recursos genéticos vegetais.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362010000200003
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BRS Juruti: the first Brazilian habanero-type hot pepper cultivar Horticultura Brasileira
Ribeiro,Claudia SC; Souza,Karina RR; Carvalho,Sabrina IC; Reifschneider,Francisco JB.
ABSTRACT: The Habanero hot pepper group is not well known in Brazil, despite its origin in the Amazon. Nevertheless, domestic and international markets have been increasing the demand for this type of hot pepper. The Brazilian agroindustry is interested in supplying part of this demand with high quality products and competitive prices, and it needs well-adapted cultivars. To fill this gap, Embrapa Vegetables developed the Habanero pepper cultivar BRS Juruti, which meets the demands of both the market for fresh fruit and the processing agroindustry of mash and sauces. Cultivar BRS Juruti has red fruits and yielded around 50 t/ha (36,000 plants/ha). Fruit pungency is circa 260,000 SHU and fruits have high content of vitamin C (122 mg/100 g). BRS Juruti is...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum chinense; Breeding; Resistance; Processing; Capsaicin..
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362015000400527
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BRS Nandaia: pimenta laranja do tipo habanero. Infoteca-e
BRS Nandaia Características. Recomendações técnicas. Resistência a doenças. Disponibilidade de sementes.
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Pimenta; Variedade resistente; Caracteristicas agronomicas; Capsicum chinense.
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1059111
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BRS Tui: a new Biquinho-type pepper cultivar released by Embrapa Horticultura Brasileira
Ribeiro,Cláudia S da C; Carvalho,Sabrina Isabel C de; Heinrich,Ana Gláucia; Reifschneider,Francisco José B.
ABSTRACT The orange-fleshed Biquinho pepper type cultivar BRS Tui was developed by Embrapa Hortaliças to meet the demands of fresh fruit and processing agroindustry of preserves, jellies, flavored oils and vinegar markets. Its fruits are very aromatic, tasty, and crunchy. It is resistant to important diseases, and presents high yield, uniformity and fruit quality. Moreover, ‘BRS Tui’ fruits are sweet and serve consumers who do not consume hot peppers because of their pungency.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum chinense; Processing; Diseases resistance; Genetic breeding.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362018000400526
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Caracterização agronômica e pungência em pimenta de cheiro Horticultura Brasileira
Domenico,Carolina I; Coutinho,Janclei P; Godoy,Helena T; Melo,Arlete MT de.
Nove acessos de Capsicum chinense do Banco Ativo de Germoplasma de pimentas do Instituto Agronômico (IAC) foram caracterizados e avaliados nas condições edafoclimáticas de Campinas (SP). O experimento foi realizado de janeiro a outubro de 2010, em blocos casualizados, com nove tratamentos, cinco repetições e oito plantas por parcela. Foram avaliados altura da planta, hábito de crescimento da planta, antese da primeira flor, produtividade, massa fresca do fruto, comprimento do fruto, largura do fruto, conteúdo de capsaicina do fruto fresco, cor do fruto maduro, formato do fruto e superfície do fruto. Para a caracterização da planta e do fruto consideraram-se as quatro plantas centrais de cada parcela; para a extração da capsaicina, utilizaram-se três...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum chinense; Diversidade; Capsaicina; Hortaliça; Condimento.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362012000300018
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Caracterização e avaliação de progênies autofecundadas de pimenta biquinho salmão Horticultura Brasileira
Heinrich,Ana G; Ferraz,Rodrigo M; Ragassi,Carlos F; Reifschneider,Francisco JB.
RESUMO: A pimenta biquinho vem sendo cada vez mais valorizada no mercado consumidor, especialmente por seu uso em forma de conservas, sendo atrativa principalmente pelo sabor suave e ausência de pungência. Apesar da grande demanda do mercado, são poucas as cultivares disponíveis e programas de melhoramento devem ser estabelecidos a fim de obter e liberar genótipos com características comerciais de interesse dos produtores e consumidores. Este trabalho relata os esforços de melhoramento feitos em uma população de biquinho vermelha segregante que combinaram seleção massal estratificada e pedigree (duas autofecundações), resultando na obtenção de 17 progênies. Estas foram caracterizadas considerando 11 descritores morfológicos e avaliadas quanto à produção de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum chinense; Seleção; Pimenta doce; Coloração de frutos; Pungência..
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362015000400465
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Efectividad de inoculantes microbianos en el crecimiento y productividad de chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) Agrociencia
Reyes-Ramírez,Arturo; López-Arcos,Mauricio; Ruiz-Sánchez,Esaú; Latournerie-Moreno,Luis; Pérez-Gutiérrez,Alfonzo; Lozano-Contreras,Mónica G.; Zavala-León,Manuel J..
El uso de inoculantes microbianos es una alternativa viable para nutrir los cultivos e incrementar su productividad sin deteriorar el suelo. El objetivo del presente estudio fue evaluar el efecto de inoculantes microbianos en el crecimiento y productividad de chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) en invernadero. El estudio se realizó en Conkal, Yucatán, México, de septiembre a diciembre de 2012. Tres inoculantes y un testigo (sin aplicación de inoculante) fueron evaluados y con fertilización química comercial. El diseño experimental fue completamente al azar y los tratamientos fueron Rhizophagus irregularis (1 espora mL-1), Pseudomonas spp. (1X10(6) ufc mL-1) y Azospirillum brasilense (1X10(6) ufc mL-1). El ANDEVA y la comparación de medias de Tukey (p...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum chinense; Inoculantes microbianos; Pseudomonas spp.; Fertilización.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952014000300004
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Efecto del tratamiento térmico en el comportamiento reológico de salsas de chile habanero (Capsicum chinense) adicionadas con gomas guar y xantana Agrociencia
Ramírez-Sucre,Manuel O.; Baigts-Allende,Diana K..
Resumen En alimentos con multicomponentes dispersos, como las salsas, la estabilidad física del sistema es un parámetro de la calidad final. El comportamiento reológico de este tipo de productos depende de factores intrínsecos, como tamaño de partícula, peso molecular e interacciones moleculares, y factores extrínsecos, como temperatura, pH y fuerza iónica. En este estudio se prepararon salsas de chile habanero (Capsicum chinense) con pastas de chile comercial y agua, se adicionó 0.2, 0.5 y 0.7 % de gomas guar o xantana como hidrocoloides espesantes. El efecto del tratamiento térmico se evaluó en el comportamiento reológico (flujo y viscoelasticidad) con un diseño factorial mixto, con tres factores, en diferentes niveles. El tratamiento térmico afectó la...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum chinense; Salsas; Propiedades reológicas; Goma guar; Goma xantana; Tratamiento térmico.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952016000700837
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Estudio del transcriptoma en Capsicum chinense Jacq. resistente al virus huasteco vena amarilla del chile Agrociencia
Gasca-González,Ma. Rosario; Rivera-Herrera,Yadira; Torres-Pacheco,Irineo; González-Chavira,Mario M.; Guevara-Olvera,Lorenzo; Muñoz-Sánchez,Claudia I.; Guevara-González,Ramón G..
Para enriquecer el conocimiento del transcriptoma en la interacción incompatible entre el PHYVV y plantas de chile habanero (Capsicum chinense Jacq.) de la colecta de INIFAP denominada BG-3821, se estudió el perfil de expresión de genes. Estos estudios son fundamentales para el conocimiento a nivel molecular de los mecanismos de señalización para el reconocimiento mutuo y en su caso la respuesta de defensa del hospedante al patógeno, lo que puede contribuir al diseño de nuevas estrategias de protección de los cultivos. Se usó un modelo de expresión diferencial en las plantas infectadas por el PHYVV y la metodología de hibridación sustractiva por supresión (SSH), para obtener una biblioteca de 99 fragmentos de genes (EST) cuya expresión fue inducida...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum chinense; Geminivirus; Transcriptoma; PHYVV.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952008000100011
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Growth and quality of potted ornamental peppers treated with paclobutrazol PAB
França,Christiane de Fátima Martins; Ribeiro,Wellington Souto; Santos,Mirelle Nayana Sousa; Petrucci,Kharen Priscilla de Oliveira Salomão; Rêgo,Elizanilda Ramalho do; Finger,Fernando Luiz.
Abstract: The objective of this work was to evaluate the action of paclobutrazol (PBZ) on the growth and ornamental value of two pepper accessions and two commercial cultivars of ornamental pepper - Biquinho Vermelha and Bode Amarela. A PBZ aqueous solution (250 mL) was used to soak the substrate at 0, 20, 40, and 60 mg L-1 a.i. concentrations when the plants had 12 cm height. At the end of plant growth, the follwoing parameters were evaluated: plant height, chlorophyll content in leaves, number of fruit and leaves, and canopy compactness at the time the plants reached maturity to be marketed, with 30% of ripe fruit. Irrespective of the applied PBZ concentration, plant height diminished, and chlorophyll content increased. PBZ did not improve the ornamental...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum annuum; Capsicum chinense; Chlorophyll; Growth regulator.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2018000300316
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Hot pepper (Capsicum chinense, Jacq.) inheritance of reaction to powdery mildew Scientia Agricola
Blat,Sally Ferreira; Costa,Cyro Paulino da; Vencovsky,Roland; Sala,Fernando Cesar.
The pepper species C. chinense has been considered one of the most important resistance sources to powdery mildew Capsicum spp. However, the inheritance in this species was unknown. The purpose of this work was to study its reaction inheritance. Two powdery mildew resistant parents, 'Pimenta Cheiro' 1 and PI 152225 and two moderately susceptible ones, 'Pimenta Doce' IH-1761 and 'Pimenta Índio', were used to obtain three F1 and their respective F2 generations: 'Pimenta Doce' IH-1761 <FONT FACE=Symbol>´</FONT> 'Pimenta Cheiro' 1, 'Pimenta Índio' <FONT FACE=Symbol>´</FONT> PI 152225 and 'Pimenta Doce' IH-1761 <FONT FACE=Symbol>´</FONT> PI 152225. The powdery mildew epidemy was natural using inoculum from a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Leveillula taurica (LEV.) Arn.; Capsicum chinense; Genetic resistance; Gene action.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162006000500008
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Influence of osmotic dehydration on ascorbic acid loss in pickled dry peppers (Capsicum chinense) BABT
Silva,Tissiane Mayara da; Argandoña,Eliana Janet Sanjinez; Madrona,Grasiele Scaramal; Moraes,Izabel Cristina Freitas; Haminiuk,Charles Windson Isidoro; Branco,Ivanise Guilherme.
The objective of this work was (1) to develop a dehydrated pepper with 45% humidity, determining the drying curves for pepper, with and without osmotic pre-treatment and (2) to evaluate the influence of both drying and osmotic treatment on the content ascorbic acid (vitamin C) in fresh pepper and pepper with 45% humidity. The experiments were carried out using the peppers cut in half, with and without osmotic pre-treatment, followed by drying in an oven at 70 ºC. The results showed that the osmotic pretreatment did not influence the retention of ascorbic acid during the drying of pepper. The sensory analysis regarding the color, flavor, and texture attributes revealed that there was no difference in the acceptability.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum chinense; Ascorbic acid; Osmotic dehydration; Drying.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132012000500016
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Meiotic behavior and fertility of Capsicum interspecific hybrids Horticultura Brasileira
Oliveira,Sara I de; Ribeiro,Elba H; Moreira,Nádia F; Vianna,Larissa S; Pereira,Telma NS.
ABSTRACT This study was performed to evaluate the meiotic behavior and fertility of four hybrids obtained from the crossing of Capsicum baccatum and its botanical forms with Capsicum chinense and Capsicum frutescens. We aimed to identify the causes of the low fertility in interspecific hybrids involving species from different gene pools of Capsicum. Hybrid flower buds were fixed in fixative solution and the slides were prepared using 1%-acetic carmine solution. Meiosis was observed in all phases and the main meiotic abnormality observed was the complete or partial lack of chromosome pairing, indicating that the species are either genetically distant or that some asynaptic gene was present in the hybrids. Meiotic index (MI), the frequency of unreduced...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum baccatum; Capsicum chinense; Capsicum frutescens; Meiosis; Meiotic abnormality; Chromosome pairing.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362020000400382
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Métodos de agrupamento em estudo de divergência genética de pimentas Horticultura Brasileira
Faria,Priscila N; Cecon,Paulo R; Silva,Anderson R da; Finger,Fernando L; Silva,Fabyano F e; Cruz,Cosme D; Sávio,Filipe L.
O objetivo deste trabalho foi comparar três métodos para determinação do número de grupos em estudos com aplicação de métodos hierárquicos de agrupamentos, baseando-se em dados obtidos a partir da caracterização de acessos de Capsicum, de modo a identificar aquele com maior poder de discriminação. Os métodos de Mojena, de Tocher e o método RMSSTD foram aplicados com a finalidade de determinar o número ideal de grupos formados na fase final do procedimento de agrupamento com o método UPGMA. Foram analisados 49 acessos da espécie Capsicum chinense do Banco de Germoplasma de Hortaliças da Universidade Federal de Viçosa, em relação a dez características morfológicas com o intuito de identificar e agrupar os acessos mais similares, tornando possível a seleção...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum chinense; Método de Mojena; Método de Tocher; RMSSTD.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362012000300012
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Morphoagronomic characteristics display high genetic diversity in Murupi chili pepper landraces Horticultura Brasileira
Araújo,Cecilia MM; Silva Filho,Danilo F; Ticona-Benavente,César Augusto; Batista,Manoel Ronaldo A.
ABSTRACT Murupi chili pepper is a hot Amazonian pepper that has been used as flavoring in the region, yet its diversity is unknown. This paper aims to assess the diversity in 20 landraces from Peruvian, Colombian, and Brazilian Amazon. The experiment was installed in Manaus-AM, using a randomized complete block design with three replicates and five plants per plot. Analyses of variance showed significant differences for all nine descriptors. Fruit yield showed, in average, to be 208.08 fruits per plant, tantamount to 381.44 g per plant. Given 50% of relative distances estimated by generalized Mahalanobis distances and, nearest neighbor clustering, they displayed six groups. Cluster I comprised 50% of the landraces. Clusters IV, V and VI were represented by...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum chinense; Amazon pepper; Hot pepper; Amazon vegetable; Pre-breeding.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362018000100083
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Morphometric patterns and preferential uses of Capsicum peppers in the State of Roraima, Brazilian Amazonia Horticultura Brasileira
Barbosa,Reinaldo I; Mourão Júnior,Moisés; Luz,Francisco Joaci de F.
Our objective was to study distinctions in the morphology of the pepper fruits (Capsicum spp., Solanaceae) used by indigenous (living in traditional villages) and non-indigenous groups (originated from migration and colonization, with or without miscegenation, living on non-indigenous lands) in the State of Roraima, Northern Brazilian Amazonia. In this sense, we used a database with 182 subsamples of Capsicum spp. Accessions were collected at 39 sites (14 indigenous and 25 non-indigenous), which were characterized additionally in relation to the predominant phytophysiognomy (savanna or forest) and home zone (rural or urban). We found morphological differences in pepper fruits related to both phytophysiognomy and home zone of the collecting site, but not to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum chinense; Capsicum frutescens; Agrobiodiversity; Ethnic botanic; Pungency; Descriptors.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362010000400017
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Paclobutrazol application in potted ornamental pepper Horticultura Brasileira
Ribeiro,Wellington S; Carneiro,Clebson dos S; França,Christiane de Fátima M; Pinto,Cleide Maria F; Lima,Paula Cristina C; Finger,Fernando L; Costa,Franciscleudo B da.
ABSTRACT Within the genetic variability of the Capsicum genus there are plants with ornamental potential, but awry height required by the market. Paclobutrazol (PBZ), gibberellin retardant and growth inhibitor, is normally used as alternative to reduce plant height. The objective was to evaluate the PBZ (0, 25, 50 and 75 mg L-1) effect on plant height of eight pepper genotypes. Seven accessions [BGH 1032, BGH 1039, BGH 7073 (C. annuum), BGH 4285, BGH 4199, BGH 4355 and BGH 6371 (C. chinense)] of the germplasm bank from Universidade Federal de Viçosa and one access [MG 302 (C. annuum)] from the germplasm bank of the Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais were evaluated. The PBZ application was ineffective in altering plant architecture of BGH...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum annuum; Capsicum chinense; Market; Ornamental plants.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362019000400464
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Production of biquinho pepper in different growing seasons characterized by the logistic model and its critical points Ciência Rural
Diel,Maria Inês; Lúcio,Alessandro Dal’Col; Valera,Oscar Valeriano Sanchéz; Sari,Bruno Giacomini; Olivoto,Tiago; Pinheiro,Marcos Vinícius Marques; Melo,Patrícia Jesus de; Tartaglia,Francieli de Lima; Schmidt,Denise.
ABSTRACT: The objective of this study was to characterize the production of biquinho pepper through the interpretation of parameter estimates from the logistic model and its critical points obtained by the partial derivatives of the function, and to indicate the best cultivar and growing season for subtropical climate sites. For this, a 2x3 factorial experiment was conducted with two cultivars of biquinho pepper (BRS Moema and Airetama biquinho) in three growing seasons (E1: October 2015, E2: November 2015, E3: January 2016). The logistic non-linear model for fruit mass was specified as a function of the accumulated thermal sum, and the critical points were calculated through the partial derivatives of the model, in order to characterize the productive...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum chinense; Temperature; Fruit mass; Non-linear model.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782020000400202
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Reaction of Capsicum peppers commercialized in the Federal District to bacterial wilt Horticultura Brasileira
Rossato,Maurício; Santiago,Thais R.; Lopes,Carlos Alberto.
ABSTRACT In Brazil, the bacterial pathogens Ralstonia solanacearum and R. pseudosolanacearum cause substantial losses by inducing bacterial wilt on several solanaceous crops; R. pseudosolanacearum is the main species associated with peppers (Capsicum sp.). To verify the bacterial wilt reaction on Capsicum peppers commercialized in the Federal District (DF), fruits of several genotypes within this genus were collected from six different fairs distributed in the satellite cities of Gama, Sobradinho and Guará. Seedlings with four true leaves derived from seeds extracted from such fruits were root inoculated with 108 CFU/mL with a representative isolate of R. pseudosolanacearum (race 1, biovar 3, phylotype I, sequevar 18). The evaluated species were: Capsicum...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ralstonia solanacearum; Ralstonia pseudosolanacearum; Capsicum sp.; Capsicum chinense; Capsicum baccatum var. pendulum; Capsicum frutescens; Disease resistance.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362018000200173
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